Eigen project

Co-Design method kit

De uitdaging

De Week van het Nachtkastje is een week waarin we 4 dagen de tijd kregen om aan een project te werken dat al een tijdje op ons 'nachtkastje' ligt.

Robin van Zessen en ik hebben samengewerkt aan onze eigen toolkit waarin wij alle tools hebben verzameld die wij de afgelopen jaren geleerd hebben tijdens onze studie. Al deze methodes stonden namelijk verspreid in literatuur, aantekeningen en op diverse websites. Er was tot dusver geen centrale plek waar al deze methodes samen te vinden waren.

uitgelicht

Proces

Braindumping

We zijn de week van start gegaan met een bruindump. We hebben alle methodes die in ons hoofd zaten, opgeschreven op Post-its. Vervolgens hebben we gekeken of we nog methodes misten en hebben we de stapel aangevuld. Het voordeel van dat we met Post-its werkten, is dat we ze makkelijk konden clusteren en zo verschillende categorieën konden creëren.

Rapid prototyping

Mijn verantwoordelijkheid voor dit project lag bij de fysieke toolkit. In eerste instantie ben ik op zoek gegaan naar een vorm voor de kaartjes die we wilden creëren. Een hexagon vorm bleek een fijne vorm, omdat kaartjes hierdoor met elkaar te verbinden zijn. Zo kunnen ze ook stimuleren om een ontwerpproces uit te denken en kunnen er bijvoorbeeld clusters met methodes gemaakt worden.

Creating

Uiteindelijk werd het tijd voor het creëren van een uitgebreider prototype. Robin en ik hebben alle iconen gemaakt en alle teksten geschreven. Ook moest er natuurlijk nog een mooi doosje vormgegeven worden om het prototype compleet te maken. Robin is bezig geweest met de website, waar alle methodes ook te vinden zijn en waar ze uitgebreid toegelicht worden voor als je even niet meer weet hoe de methode werkt.

Uitkomst

Resultaat

In eerste instantie hebben we toolkit echt gemaakt omdat we zelf een beter overzicht wilde hebben van de methodes die we hebben geleerd gedurende de afgelopen jaren. Echter tijdens de presentatie kwamen we er snel achter dat meerdere mensen interesse hadden in zo’n soort toolkit. Deze positieve reacties hebben ervoor gezorgd dat Robin en ik verder zijn gaan kijken naar de mogelijkheden van de toolkit.

Zo hebben wij op 1 februari een pilot versie uitgezet bij ongeveer 75 studenten en 25 docenten van de opleiding Communication & Multimedia Design van Avans Hogeschool Breda. Het idee was dat de studenten hun afstudeerproject vorm konden geven met behulp van de toolkit. Tijdens de kick-off van de afstudeerperiode hebben we de toolkit gepresenteerd en uitgedeeld aan de studenten.

Door de afronding van onze studies is het project even wat stil komen te liggen, maar er wordt nog steeds nagedacht over een verdere ontwikkeling van de toolkit.

De huidige digitale toolkit is te bekijken op: www.codesignmethods.com

koffie?

Contact
Schuiven naar boven