RIVM

Naar buiten met een depressie
RIVM prototype

De uitdaging

Jongeren met een depressie komen op een gegeven moment op een punt in hun leven dat ze langzaam weer stapjes vooruit kunnen gaan zetten. Dit is vaak lastig voor de jongeren door de vele prikkels waar ze weer mee te maken krijgen. Om deze stap te verkleinen zijn we aan de slag gegaan met de vraag:

Hoe kunnen we studenten, die hun depressie geaccepteerd hebben en momenteel in behandeling zijn, activeren om hun levenskwaliteit te verbeteren (met behulp van omgevingsdata)?

uitgelicht

Proces
Interview

Co-creatie

Voor ons als ontwerpteam was het erg lastig om goed te begrijpen hoe het is om een depressie te hebben, daarom hebben nauw samengewerkt met ervaringsdeskundigen. We ontdekten dat ze graag naar buiten willen, maar dat hier soms te veel prikkels kunnen zijn. Een veilige en rustige omgeving om naartoe te vluchten, is op zo’n moment noodzakelijk om even tot 
rust te komen.

rapid prototyping

Rapid prototyping

Al vroeg in het ontwerpproces werden we gestimuleerd om prototypes te maken, zodat we ook zouden leren door te maken. Een eerste versie van ons idee hebben we op papier uitgewerkt en direct voorgelegd bij diverse mensen. Het gaat om een app waarin mensen met een depressie snel een veilige en rustige plek kunnen vinden, als ze een rondje buiten gaan wandelen en er opeens te veel prikkels zijn.

Testing

Testen

De applicatie hebben we getest met mensen met een depressie en het idee is tevens ook voorgelegd aan een gespreksleider van praatgroep voor mensen in een depressie en een huisarts. Omdat het idee van deze app ook echt bij de mensen zelf vandaan kwam, konden we deze sessies gebruiken om het idee daadwerkelijk verder uit te werken en om het met name zo veilig mogelijk te maken.

Uitkomst

Resultaat

In het onderzoek kwam naar voren dat mensen met een depressie graag weer langzaam onderdeel van de maatschappij willen uitmaken. Echter is dit een best spannende stap, als je al weken binnen leeft en niet naar buiten durft.

Het naar buiten gaan is dan ook de eerste stap die ondersteund moet worden. De grootste angst zit hem in het krijgen van een paniekaanval als er te veel prikkels zijn. In zo’n situatie is er een rustige plek nodig om even op adem te komen. Maar hoe weet je of een plek rustig is en hoe kan je zo’n plek zo snel mogelijk vinden?

De Escapp helpt hierbij. De gebruiker krijgt een speciale inlogcode via de behandelend arts, zo kan de veiligheid van de app gegarandeerd worden. De app laat op een plattegrond de dichtstbijzijnde ‘escape’ locaties zien. Wanneer je een paniekaanval krijgt, hoef je alleen op de knop te drukken en je wordt direct naar deze locatie geleid. Ook het op weg gaan naar deze locatie kan volgens de ervaringsdeskundigen al voor iets meer rust zorgen, omdat er gefocust wordt op het scherm in plaats van op de prikkels in de omgeving. 

Teamgenoten
Andy Cambeen, Li-Sung Chen, Félix Deraed en Freek Pellicaan

koffie?

Contact
Schuiven naar boven