UMC Utrecht

Poliklinieken 3.0

De uitdaging

Van 2020 tot 2023 gaat het UMC alle poliklinieken renoveren. Om deze poliklinieken beter te laten aansluiten op de wensen en behoeften van patiënten en medewerkers, heeft het UMC ons gevraagd om hier onderzoek naar te doen.

Hoe kunnen we de nieuwe poliklinieken ontwerpen die zowel aansluiten op de wensen en behoeften van patiënten als op de wensen en behoeften van de medewerkers van het UMC Utrecht?

uitgelicht

Proces

Observeren

Het UMC Utrecht kent diverse poliklinieken die elk weer anders ingedeeld zijn. Om een indruk te krijgen van de huidige gang van zaken, zijn wij langs diverse wachtruimtes gegaan om daar vervolgens een tijdje te blijven zitten. Zo konden merkten we tijdens deze observaties bijvoorbeeld dat patiënten lastig de weg konden vinden, dat informatie niet altijd duidelijk over kwam en dat er weinig privacy is voor de patiënten.

Generatieve sessies

Zowel met patiënten als met medewerkers zijn er meerdere generatieve sessies georganiseerd om achter de behoeften en wensen van deze beide doelgroepen te komen. Een belangrijk element voor de medewerkers is bijvoorbeeld dat ze zich niet altijd veilig voelen wanneer ze aan een lage desk zitten. Als een patiënt boos is en over de desk leunt, dan voelt dat erg intimiderend. Maar een lage desk is juist weer prettig voor rolstoelgebruikers.
UMC clusteren

Data analyseren

Naast het observeren en de generatieve sessies, zijn er ook nog twee patiënten geschaduwd en is er desk research gedaan naar de aanpak in andere ziekenhuizen. Al deze data hebben wij op de muur geplakt en zijn wij vervolgens gaan clusteren. Het visueel maken van deze informatie heeft geholpen met het begrijpen van de resultaten en het schrijven van de inzichten.

Uitkomst

Resultaat

Uiteindelijk hebben we zoveel informatie verzameld, dat we er een verzameling van hebben gemaakt door diverse tools te ontwerpen. Zo hebben we een scenario geschreven en gevisualiseerd waarin alle problemen uitgelicht worden, is er een plattegrond gemaakt met een mogelijke nieuwe indeling en zo is er ook nog een brainstormtool ontwikkelt die gebruikt kan worden door iedereen die betrokken zal zijn bij de nieuwe vormgeving van de poliklinieken. 

Tijdens dit project heb ik mij met name ontwikkelt in de rol van UX Researcher en Co-Designer. Verder lagen mijn verantwoordelijkheden bij het ontwerpen van o.a. het rapport, de richtlijnen voor de architecten, de posters, de handleiding voor de kit en alle user story kaartjes.

Teamgenoten
Hannah Janisch, Robin van Zessen en Romy Hartendorp

 

koffie?

Contact
Schuiven naar boven